Decharged printen
Bij discharge printing is de inkt vermengd met een bleekmiddel. Zodra donker textiel van een discharge bedrukking is voorzien, zorgt het bleekmiddel ervoor dat het textiel ónder de bedrukking lichter van kleur wordt. Door die lichtere kleur is de inkt eerder dekkend en kan de printlaag dun worden gehouden.
Devoré (Ausbrenner, burned-out)
Een semi-transparant doek in een combinatie van een natuurlijke en een synthetische vezel, waarbij de stof van dessin wordt voorzien (dessinering). Dit ontstaat door een chemisch proces. Hierbij wordt een component van de stof (die uit twee componenten bestaat) verwijdert en blijft alleen het textiel ontwerp achter. De natuurlijke vezel wordt hierbij deels weg geëtst (gebrand).
Digitale Print
De digitale print techniek wordt ook wel DTG (Direct To Garment) printing genoemd. Er wordt rechtstreeks op de stof gedrukt. DTG is in de basis hetzelfde als zeefdruk techniek. De printer kan gezien worden als een normale inktjet printer, maar dan op kleding. Op donker textiel wordt eerst een witte basis direct op het textiel geprint. Daarna worden de kleuren over deze witte basis geprint. Donker textiel wordt voorbehandeld met een pre-treatment. Alle kleding moet na het bedrukken van de kleding worden nageperst met een transferpers. Het kledingstuk is dan gefixeerd en is dan minimaal op 40 graden wasbaar.
Sublimatie Print
Bij deze techniek wordt hittegevoelige inkt gebruikt. De inkt wordt door inwerking van hitte gasvormig en hecht zich aan het materiaal en gaat deel uitmaken van de structuur hiervan. Hierdoor vervaagt het beeld niet en vertoont geen scheurtjes.
3D Print
Kleding printen met textiel gaat niet. De meeste 3D-print technieken werken namelijk met versmelting of verhardingsmethodes. Wel is het mogelijk met andere flexibele en rubberachtige materialen kleding of schoenen te printen.
Ook het 3D printen op kunststoffen of textiel geeft interessante mogelijkheden. Met deze hybride techniek kan kleding gepersonaliseerd worden of een extra functionele structuur krijgen
We zien steeds meer projecten die zich bezig houden met het 3D-printen van kleding